Planten en dieren

penseelkever op margriet

Het is ondoenlijk om alle grote en kleine ontdekkingen en mooie natuurplaatjes in de Vergeten Tuin op te sommen. Hier toch een greep uit de planten en dieren die we er tegenkomen.


Planten

sleutelbloemgrote ratelaar


De meeste planten in De Vergeten Tuin zijn of vanaf het begin aanwezig of door ons aangeplant of ingezaaid. Toch zijn er ook nog verrassingen. Zo ontdekten we in 2004 het zeldzame warkruid of duivelsnaaigaren.

warkruid

Paddenstoelen

gewone zwavelkop


Omdat we dood hout meestal laten liggen zijn er altijd erg veel paddenstoelen te vinden, waaronder de bijzondere judasoren die alleen op vlierstruiken groeien.

judasoren

Dieren

De Vergeten Tuin biedt schuilplaats en voedsel voor veel dieren.


Insecten

libellepyamawants


Door de rijkdom aan inheemse bloemen 's zomers en de vele dode plantenstengels en 's winters is De Vergeten Tuin erg rijk aan insecten. Het zoemt er van de bijen, vliegen en andere insecten, en ook zijn er veel (nacht)vlinders te vinden. Libellen gebruiken de vijver om zich voort te planten.

libelle nachtvlinder

Meer weten over vlinders en libellen? Kijk dan eens op de website van de Vlinderstichting.


AmfibieŽn

kikker met kikkerdril


De Vergeten Tuin heeft alles wat amfibieŽn zich kunnen wensen: een vijver om je voor te planten en veel warme overwinteringsplaatsen. Er wonen dan ook padden, kikkers en salamanders in de tuin. Meer over amfibieŽn...

pad
Vogels

roodborstje


Ook vogels weten de tuin te vinden. Van gewone stadsvogels als het roodborstje tot zeldzamere bosuil en braamsluiper. Meer over vogels...

Vleermuizen

Voor vleermuizen is de Vergeten Tuin een ideale plek om te jagen.We hebben dan ook al drie soorten waargenomen. Meer over vleermuizen...


Andere dieren

wijngaardslakken

De wijngaardslak is Nederlands grootste landslak. Het slakkenhuis kan wel 5 centimeter groot worden. Het is een beschermde soort. Meer over wijngaardslakken.


Meer lezen:

telmee.nl

www.wilde-planten.nl"